Utförlig

Född i Lövånger 1956-01-16. Son till skoldirektören Rolf Johansson och specialläraren Ingrid Johansson f. Lundberg. Kom till Uppsala 1963 där jag spelade trummor och gitarr i olika popgrupper, bl.a. med John Högman. Efter att ha upptäckt jazzen vid tio års ålder blev pianot och senare vid femton års ålder trombonen mina instrument. Efter att ha spelat trombone i ett halvår anlitades jag till olika Uppsalabaserade storband, bl.a. under ledning av Magnus Eriksson samt Åke Strandberg.


Högstadium på Eriksbergsskolan och gymnasium på naturvetenskaplig linje på Lundellska Läroverket. Fick där en rad utmärkelser, bl.a. stipendium för skolans bäste elev, samt skolans musikstipendium. Jag har på senare år inrättat ett musikstipendium på Lundellska som förvaltas av Nordea. Representerade skolan vid Föreningen Nordens ungdomskonferens på slottet Hindsgavl i Danmark.


Kom med i Norrlands Nations showorkester Phontrattarne redan under gymnasietiden då jag också sjöng i kören Pigor och Drängar med bl. andra Håkan och Stefan Parkman.

Jag kom efter gymnasiet in på medicinska fakulteten vid Uppsala Universitet men väntade en termin då jag tjänstgjorde som timlärare i musik på Tiunda- och Sverkerskolorna.

Medicinarlinjen vid Uppsala Universitet 1974-76 där jag också bedrev forskning i medicinsk kemi under Prof. Torvard Laurent. Jag var under studietiden medlem i sex orkestrar och tre körer (Pigor och Drängar, Gosskören, Orphei Drängar). Skulle 1976 börja forska på centrala nervsystemet för Prof. Jan Westman men sökte och antogs som en av sex till Musikhögskolan i Stockholms första utbildning för jazzmusiker där jag f.ö. numera är Alumni. Utbildningen var då en ettårig pedagogisk påbyggnadskurs för etablerade jazzmusiker.


Jag sökte och fick Sverige-Amerikastiftelsens Musikstipendium och studerade vid University of Pittsburgh 78-80. Min Professor var Dr. Nathan Davis som också ledde en kvartett med vilken jag ibland vikarierade som pianist. Sverigekände Joe Harris medverkade som trumslagare i denna kvartett. På jazzlinjen i Pittsburgh fanns även en av Be-Bopens pionjärer på trummor - Kenny Clarke. Spelade under dessa år regelbundet med trio och kvartett i eget namn på stans välrenommerade jazzklubb - "The Encore". Jag var ordförande i universitetsstorbandet och medverkade bl.a. till en kulturutbytesresa till Trinidad och Tobago.


Under mina Amerikaår hade jazzpedagogutbildningen på Musikhögskolan blivit tvåårig så jag gick andra året 80-81 varefter jag fick en timlärartjänst vid Musikhögskolan i Örebro i ensemblespel, trombone, piano och slagverk. Direkt efter hemkomsten blev jag fast medlem i Gugge Hedrenius Big Blues Band som under åren 1980-86 hade en glansperiod med regelbundna spelningar på Bal Palais, Strömsborg samt festivaler och turnéer. Spelade under denna period med bl.a. Mel Lewis, Hank Crawfoord, Jesper Thilo, Hacke Björksten, Rolf Eriksson, Bosse Broberg, Willie Cook, Claes Jansson m.fl.


Sökte och fick en av de två lektoratstjänster på 40 % som utlystes på Musikhögsk. I Sthlm. Innehade den några år parallellt med extensivt turnerande och konserterande med bl.a. Ove Lind, Lars Erstrand, Ronnie Gardiner, Arne Domnérus (10 års samarbete), Rune Gustavsson, Egil Johansen, Nisse Sandström, stjärnor från Count Basies storband: Joe Newman, Harry "Sweets" Edison, Buddy Tate, Warren Vaché från Benny Goodmans senare storband m.fl.

Var under 80-talet även lärare på sommarkurser på Visingsö i kursverksamhetens regi.


Från 1987 avsade jag mig lektoratet av tidsskäl enär frilansjobben som orkesterledare och solist mer än väl fyllde agendan. Jag hade egen trio med Jan Adefelt och Martin Löfgren, senare kvartett med Johan Hörlén, Hans Backenrot och Ronnie Gardiner, annan kvartett tillsammans med trumpetaren Fredrik Norén. Den gruppen placerade sig på andra plats vid en europeisk ungdomsjazztävling i Leverkusen 1984. Jag har alltid sett de kvalitativa dragen i olika stilar inom jazzmusiken och det avspeglar sig i den brokiga floran av orkestrar och medmusikanter som jag har arbetat med; allt från Sumpen Swingsters (tidig New Orleansjazz), trumpetaren Bent Perssons olika grupper (där vi bl.a. har gjort tidsenliga skivinspelningar på Louis Armstrongs nedskrivna solon som aldrig förut har hörts på ljudmedia), swing och boprelaterade grupper till Radiojazzgruppen, solist i Hip-Hopgrupp samt experimentella sammanhang som Theatre Music Orchestra i Pittsburgh och Composers Orchestra initerad av Rikskonserter och svensk Musik 1986.


Jag har även samarbetat med dansare; The Pittsburgh Dance Alloy, The Rhythm Hot Shots, Marlene Skogh Dance Company, The Harlem Hot Shots, Mess Around etc.


Under senare delen av 80-talet flera uppdrag för Rikskonserter och länsmusikstiftelser såväl i egenskap av solist, orkesterledare som pedagog, bl.a. för Jazz i Skåne - projektet.

Regelbunden pedagogisk verksamhet i form av "clinics" på universitet (Uppsala, Örebro, Ingesund, Piteå, Trondheim, Malmö, Minneapolis m.fl.), högskolor, folkhögskolor, musikskolor, seminariedagar för lärare, företagsledare etc.


90-talet har inneburit utveckling på alla områden - som solist nationellt och internationellt, som orkesterledare, kompositör, arrangör, estradör, organisatör av evenemang och konserter, konferencier, föreläsare och pedagog etc.

Kurslärare på Uppsala Universitet 90-91 tillsammans med Prof. Erik Kjellberg på kursen "Jazzens historia och musikaliska tekniker". 1999-2005 timlärare på Sveriges enda jazzgymnasium på Vasaskolan i Gävle.

Kapellmästare på Café Umeå TV2 94-95

Medlem i Swedish Swing Society sedan 91.


Driver sedan 94 Ulf Johansson Werre Trio med Andreas Pettersson och Tommy Johnsson. Förutom uppdrag i trioformat har UJW Trio samarbetat med Barbro "Lill-Babs" Svensson, Jan Allan, blandade körer, blåsorkestrar, kammarstråkar, Warren Vaché, Norrbotten Big Band. Trion ingår som nav i olika grupper, t.ex. Stereobonix (94-98 med Olle Holmqvist och Egil Johansen), Jump & Jive 7, Ulf Johansson Werre - Nisse Sandström Kvintett, UJW Big Band Explosion - Ett fyra år gammalt storband som är basen för "The Great Party Concerts"

Jag har ett nyligen bildat band - UJW Dixieland Nouveaux som bildades genom en förfrågan från Povel Ramel. Han bad mig sätta ihop "det bästa Dixieband jag kunde" till hans senaste skiva - "Farfar är på festhumör" (2003).

Frekvent solist med olika storband. Ett stort antal skivinspelningar, TV- och radioframträdanden. Framträdanden på internationella festivaler (Norden, Tyskland, Belgien, Holland, Storbritannien, Schweiz, Italien, Rumänien, Ryssland, Tjeckoslovakien, USA, Canada, Västindien).

Kapellmästare tre säsonger på Club Misty, Kanarieöarna.

Festivalkonferencier och medverkande solist på Sandviken Big Band Bang från mitten på 90-talet.

Festivalkonferencier och medverkande solist på "Jazz på Nyköpingshus" sedan mitten på 90-talet.

Festivalkonferencier och solist på ”Drömfesten” – festival på aktivitetscenter för utvecklingsstörda – sedan mitten på 90-talet

Festivalkonferencier, föreläsare och solist vid Kristianstad Jazzfestival 2001 samt 2006

Sedan jan. 2004 anställd som projektledare vid Uppsala Universitet för bildandet av det första svenska universitetsstorbandet - Uppsala University Jazz Orchestra

Hedersmedlem i Jazz On (Oxelösund-Nyköping).

Hedersmedlem i Gävle Jazzklubb

Medlem i Uppsala Rotaryklubb, välgörenhetskonsertansvarig i styrelsen Ordenssällskapet SHT, tidigare styrelsemedlem i Svenska Jazzakademien

initiativtagare till konsertserien "The Great Party Concerts", med i styrgruppen

2005 Bildar kvartetten TIME med Petur ”Island Östlund, Nisse Sandsrtöm, Hans Backenroth

2006 bildar mångkulturell ensemble TELLUS MUSIC till nationaldagen på uppdrag av kultursekreterare Birgitta Öman

Anordnar konsertresa med Uppsala University Jazz Orchestra (UUJO) till Minnesota där vi samarbetar med sex storband från college till professionell nivå. Jag medverkar som solist med några av Minnesotas mest framstående solister under evenemanget ”Fifth Annual Jazz Appreciation Month” och omskrivs av jazzkritikern Jerry Swanberg som en av hans favorittrombonister i världen.


UUJO har genomfört flera konsertprojekt under de år vi har existerat varav jag nämner några: ”Drum-Island”  med slagverkaren Petur Island Östlund, ”Jazz and Poetry” i samarbete med Uppsala University English Society, hyllningskonsert till Frank Sinatra med Claes Janson och Ulf Andersson, ”Panorama Sverige” – en satsning på klassisk och ny svensk storbandsmusik med musik av och med Bengt-Arne Wallin, Erik Kjellberg, Daniel Lantz och Ulf Johansson Werre. Även Lars och Peter Gullin samt Bengt Hallberg var representerade.


2007 fick jag uppdraget att skriva två större verk i samband med Linnéjubiléet – ”Dalaresan”, ett verk för storband, blandad kör och kammarstråkar vilket framfördes på Allmänna Sångens vårkonsert samt ”Botan Brass & Fireworks” – ett verk för stor blåsorkester, slagverkare och fyrverkerier som avslutade Linnéveckan. Verket framfördes av 100-talet musiker under en stor fest i Botaniska Trädgården inför 6000 personer. Min idé var att samla nationsorkestrar, orkesterkonventets representanter, musiker från både professionella Uppsalagrupper samt amatörblåsare  i en gemensam musikalisk hyllning till blomsterkungen. Dalaresan framfördes även under kulturnatten samt vid UUJO:s julkonsert i Missionskyrkan.


Efter Charlie Normans bortgång ombads jag ta pianostolen vid en minneskonsert på Nalen. Övriga medmusiker var Peo Jönis på bas och Ronnie Gardiner, trummor; båda med flerårigt samarbete med Norman. Resultatet blev en succé och denna nya trio har blivit permanent och anrikar den Normanska traditionen med swing, boogie-woogie och svenska klassiker.


Sedan 2007 har jag frekvent duo-samarbete med Hacke Björksten och Klas Lindqvist, trion ”Prezidents Men” med saxofonisten Klas Toresson som bearbetar arvet från Lester Young Trio samt en ny trio med basisten Martin Sjöstedt och trumslagarna Calle Rasmusson eller Daniel Fredriksson.